Šlechta na Českolipsku neuspěla

Archiv
Verze pro tisk |

Většina sporů v okolí České Lípy již byla uzavřena ve prospěch státu. Takto se Lichtenštejnové zatím nemohou pustit do opravy kdysi svého a nyní vyhořelého zámku v Zahrádkách.


Polovinu bývalého vojenského prostoru Ralsko chtěl zpátky Karel Valdštejn, syn původního majitele, kterému majetek zkonfiskoval stát. O jeho nárocích rozhodoval až ústavní soud. Karel Valdstein se ke své smůle nemohl prokázat českým občanstvím.


Stejný problém řešil i August Kinský (pozor- ne mediálně známější Oldřich Kinský, ten v současnosti řeší spory v oblasti Prysku), který se snažil získat zpět majetek své matky Marie Kinské Preyssingové (mimo jiné zámek ve Sloupu v Čechách).


Podle Mladé fronty Dnes šlechtické rody spojuje skutečnost, že o majetek přišly během poválečných konfiskací podle Benešova dekretu číslo dvanáct. Na jeho základě tehdejší Československo vzalo majetek lidem německé národnosti, kolaborantům a zrádcům. Dědicové svorně upozorňují na neoprávněnost konfiskací, poukazují na chyby, odvolávají se a soudí.

Nahoru