Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Města v Libereckém kraji řeší, jak zlevnit údržbu chodníků

Archiv

Rozpočty obcí jsou kvůli nižším daňovým výnosům napjaté a s dalšími mimořádnými výdaji už nepočítaly. Velká města v regionu dosud nespočítala, kolik je bude změna legislativy stát, řekli zástupci obcí. Za stav chodníků jsou nově zodpovědní vlastníci, a ne majitelé přilehlé nemovitosti.


Třeba Liberec chce ušetřit tak, že bude uklízet jen frekventované chodníky. "Chodníky, kterých lidé málo využívají, označíme a nebudeme na nich provádět zimní údržbu. Upozorňovat na to budou tabule už při vjezdu do města," řekl mluvčí města Martin Korych. Kolik město za úklid chodníků navíc zaplatí, není zatím jasné, plán zimní údržby bude radnice schvalovat teprve příští týden.


Vloni stála zima libereckou radnici rekordních 54 milionů korun. Podle mluvčího technických služeb Michala Buzka byla nejdražší v historii, a to kvůli sněhové kalamitě a lyžařskému mistrovství. "Průměrné roční náklady na zimní údržbu se pohybují mezi 30 až 35 miliony korun," dodal Buzek. Dosud se technické služby staraly asi o 150 kilometrů chodníků.


Jablonec nad Nisou chce vyjít se stejnými náklady na zimní údržbu jako vloni, bude se přitom starat o tři kilometry chodníků navíc. Zatímco před pěti lety město zajišťovalo pořádek na 27 kilometrech chodníků, letos bude uklízet 45 kilometrů. Poslední tři roky dává radnice na zimní údržbu ročně asi 20 milionů korun. Na listopad a prosinec jí z této částky zbylo kvůli únorová sněhové kalamitě jen šest milionů.


Česká Lípa chce k úklidu použít odborné firmy a tam, kam nemůže technika, pošle pracovníky na veřejně prospěšných prácích. "Předpokládané navýšení nákladů na tuto činnost jsme předběžně vyčíslili na tři miliony korun," upřesnila starostka Hana Moudrá s tím, že na celkovou roční údržbu komunikací a chodníků letos město vynaloží asi 16 milionů korun.


Zimní úklid všech chodníků v Novém Boru by stál tamní radnici asi osm milionů korun. "Běžně přitom na zimní úklid město dá kolem deseti milionů," řekl starosta Jindřich Mareš. Při současném napjatém rozpočtu si podle něj město nemůže dovolit uklízet všech 40.000 metrů čtverečních chodníků. "Budeme proto uklízet jen chodníky na jedné straně ulice. Vím, že se to lidem nebude líbit, ale jinak to nejde," poznamenal. Do úklidu chce radnice zapojit místní hasiče i nezaměstnané. O pomoc při úklidu chce město požádat i občany a majitele nemovitostí.


Krize i krach Crystalexu, který byl největším zaměstnavatelem, připravily letos Nový Bor na příjmech o 40 milionů korun. "Polovinu propadu jsme vyrovnali díky přebytku loňského hospodaření, přesto nás ale čekají razantní úspory, abychom se nemuseli zadlužovat," dodal starosta.


Také v Semilech zatím přesně nespočítali, na kolik by je úklid chodníků přišel, a nerozhodli, o které se budou starat. "Rozpočet je napjatý, s dalšími mimořádnými výdaji jsme nepočítali," řekl starosta Jan Farský s tím, že do úklidu město zapojí lidi ve veřejné službě a osoby, které vykonávají veřejně prospěšné práce.